NNI AS  





Energi og miljø
Kan vi spare samfunnskostnader ved fornybar energi fra småkraft?

FNs klimakonvensjon (Rio-konvensjonen) fra 1992 og Kyotoprotokollen fra 1997, som inneholder tallfestede utslippsforpliktelser for perioden 2008 – 2009, er de mest sentrale rammebetingelsene både for norsk og europeisk klima- og energipolitikk. EU vedtok i april 2009 en klima- og energipakke som bl.a. omfatter ett eget fornybardirektiv. Målet er 20 % reduksjon av de totale klimautslippene fra unionen i 2020 sammenlignet med 1990, samt at 20 % av energibruket i EU innen 2020 skal være basert på fornybar energi. Norge er forpliktet av direktivet gjennom EØS-avtalen. Dersom direktivet blir implementert i Norge vil målforpliktelsene være viktige også for den norske energipolitikken, noe som vil medføre behov for en utbygging av ny fornybar elektrisitet.
Om dette scenariet er politisk gangbart gjenstår å se, men det er klart at utfordringene i Norge er store hvis skal kravene i direktivet skal oppfylles.

NNI fikk i 2010 i oppdrag å se nærmere på sammenheng mellom utslipp av klimagasser og CO2 fra ikke fornybare kilder kontra energiproduksjon fra fornybare kilder og da spesielt vannkraft der energi fra mindre/små vassdrag er et aktuelt tema i våre dager.

Flere fornybare energikilder vil kunne spare miljøet for store CO2 utslipp, dvs. redusere omfanget av klimautslipp. Felles for de fleste er ulike miljøutfordringer som på et generelt nivå er godt kjent, men som ennå har mange spørsmål når det gjelder virkninger på natur, miljø og samfunn. Vannkraft står sentralt i Norge når det gjelder el-produksjon, men også produksjon av energi fra vannkraft har miljøvirkninger, selv om omfanget av virkninger er nyansert og blant annet knyttet opp mot hvilke type regulering som gjennomføres og ikke minst hvor stor andel av vannressursen i et vassdrag som utnyttes i kraftanleggene.

Hovedfokus i vår utredning har vært å se nærmere på mulige reduksjoner av klimagasser/CO2 ved alternativ energiproduksjon fra vannkraft og småkraftverk.

Det er tidligere presentert aktuelle samfunnskostnader (kr pr tonn CO2) knyttet til utslipp av CO2 fra ikke-fornybare kilder. Vi har i NNI rapport 240 kalkulert nivået på sparte samfunnskostnader dersom ny produksjon fra vannkraft/småkraft kan erstatte dagens utslipp (reduksjon i utslipp av Co2 fra ikke-fornybare) eller som alternativ for nye anlegg gasskraft, kullkraft eller i europeisk miks fra ulike energikilder. Våre konklusjoner vedr. sparte samfunnskostnader er derfor betinget av en reell reduksjon av CO2 utslipp fra ikke fornybare kilder basert på ny produksjon fra vannkraft/småkraft.

Les rapporten her


skille
Energi & miljø|Vann & vassdrag|Vei & natur|Marin økologi|Ferskvannsøkologi|Landøkologi

 


Plan og miljø

blank
Konsekvensutredninger
blank
Naturforskning
blank
Analyse av biodata
blank
Natur og biomangfold
blank
Miljøovervåkning
blank
Vilt, fisk og utmark
blank
Friluftsliv og nærmiljø
blank
Naturinfo og foto

Share |

  blank Biologisk mangfoldblank Truede arter blank Konsekvensutredning blank Rødliste blank Skog blank Grønnstruktur blank Insekter blank Fjell blank Naturtyper
blank Strandsone blank Sjø blank Fugl blank Fisk blankFerskvann blank Rovdyrblankblank Vannkraft blank Kraftlinjer blank Vassdrag blank Forurensing blank Kulturlandskap blank Kartlegging
blank Planlegging blank Friluftslivblank Fremmede arter blank Forskning blankSmåkraftutredninger blank

 
 
NNI Resources AS :: Postadresse :: NNI Resources AS,Paradisleitet 14, 5232 Paradis:: Tlf. 55 17 77 10 :: E-post - post@nni.no
::Copyright NNI ::